Over mij

Motivatie

“Marijtje was 19 jaar toen zij de 18 jaar oudere Jacob Duivenvoorden trouwde. Haar nieuwe thuis bestond uit niet meer dan een keuken met twee bedsteden en een aangebouwde stal. Zij was op haar trouwdag enkele maanden zwanger en werd stiefmoeder van vijf kinderen onder de 12 jaar uit Jacobs eerste huwelijk. Sterke vrouwen als Marijtje kregen geen standbeeld, zijn verdwenen in de tijd. Het enige dat ik mijn overgrootmoeder nog kan geven zijn woorden”.

 Jan Duivenvoorden – Ridder zonder paard

ridder jan
Al generaties schelpenvissers

Over mij, Jan Duivenvoorden

Op de leeftijd dat er meer levensjaren achter mij lagen dan er redelijkerwijs nog in de toekomst verborgen liggen flakkerde mijn belangstelling voor geschiedenis op. De eigen stamboom Duivenvoorden was het eerste doel. De voorouders waren al snel in kaart gebracht via geboorte- en overlijdensdatums. De verrassende ontdekking dat tien generaties voor mij allemaal een deel van het inkomen met de schelpenvisserij moesten verdienen en je zelf de rugpijn van dat zware beroep nog gevoeld hebt in voorbije jaren legt een verbinding met Arij, Jan, Gerard en Gerrit en die andere “schulpers” uit de mannelijke lijn van de stamboom. Dat maakte ook dat ik meer wilde weten over wie deze mensen waren. Het leidde tot een boeiende zoektocht die al snel uitgebreid werd tot de totale dorpsgeschiedenis van Noordwijkerhout. Een geschiedenis die nog grotendeels opengelegd moet worden. Er valt veel te ontdekken voor wie de gewone man net zo belangrijk vindt als de zeeheld, meesterschilder of politicus die in bronzen vorm de pleinen van ons land opsieren.

Ik ben een liefhebber van geschiedenis, heb geen wetenschappelijke pretenties, maar dat neemt niet weg dat ik voldoende van onderzoeksmethoden weet om zin en onzin, fictie en feit van elkaar te kunnen onderscheiden. 

Veel verhalen, nog meer bronnen

Mijn ontdekking van familie- en dorpsgeschiedenis is voor een deel eerder in verhaalvorm gepubliceerd. De teksten zijn geschreven voor een breed publiek in een (hopelijk) toegankelijke taal. Soms met een knipoog naar het heden. Deze website is bedoeld om oud en nieuw werk te laten zien. Niet alles is permanent te bekijken. Waar mogelijk zijn oude publicaties “ververst” en aangevuld met recent gevonden materiaal.  De bronnen waar mijn informatie op gebaseerd is staan niet vermeld. Enerzijds om alles leesbaar te houden, anderzijds omdat het simpelweg ondoenlijk is om al dat archiefmateriaal met  label en voetnoten in te voegen. Het zou de toegankelijkheid in de weg staan. Ik werk uit principe met originele bronnen en gebruik geen materiaal van anderen, tenzij onderzoek vast dreigt te lopen.

 

Gebruik van materialen

Plaatjes boven teksten zijn bedoeld als illustratie, ter versiering. Zij zijn vaak uit originele bronnen geknipt en laten dus slechts een deel van het origineel zien. Niettemin zijn de plaatjes standaard van een watermerk voorzien. Dat is niet om uw leesplezier te frustreren maar  om eventuele belanghebbenden bij het getoonde materiaal te beschermen. Daarom het verzoek hun belang te respecteren bij het overnemen van informatie. Waarmee u tegelijk waardering toont voor de vele uren die ik in het archiefonderzoek heb gestoken. Wilt u toch graag informatie of plaatjes voor eigen publicaties gebruiken en daarom een archiefbron nodig hebben, neem dan a.u.b. contact op. 

Deze website is ontworpen door mijn zoon Tom Duivenvoorden